35% PÅ ALT

LED belysning på dine hanebånd

LED Belysning på spær eller handbånd | LEDHome.dk

Har du et hus med synlige spær eller hanebånd, er det en god mulighed for at lave noget smukt uplight. Her viser vi hvordan vores lysdesigner, Jacob, har lagt LED bånd som belysning på sin førstesal.

Vores lysdesigner, Jacob, bor i et hus med førstesal, i Hillerød i det nordlige sjælland. Siden 2014, hvor familien, der tæller to voksne og to børn, købte huset, er der blevet renoveret en del.

Som uddannet lysdesigner, er der naturligvis blevet tænkt mange tanker om hvordan lyset skulle være i huset. Både så det er praktisk men også så det er behageligt at være i.

Jeg kan godt lide at lave en hyggelig og indirekte belysning samtidig med at der er lys nok. Det er kombinationen i at have det lys man har brug for, uden at blive generet og blændet, jeg fokuserer på.

Jacob Rasmussen, Lysdesigner

På førstesalen, er der fritliggende hanebånd. Det vil sige bjælker der går på tværs af loftet, til at holde taget.

Indirekte led belysning af loft | LEDhome.dk

De fritliggende hanebånd giver en god mulighed for at lave indirekte belysning, ved at lyse op på loftet.

Her ser du hvordan belysningen ser ud over de tværgående bjælker. Belysningen kan ikke direkte ses nede fra, men giver et fint lys da det ser ud som at hele loftet lyser.

Resultatet er at man ikke bliver blændet af lyset, når man bruger rummet, men stadig kan se det man skal. Idet belysning kan skifte farve, er det også muligt at lave en pæn natbelysning, hvis man skal nedenunder i løbet af natten.


Sådan er det lavet

Jacob har brugt et LED bånd af typen RGBW, der er klippet i en længde af 2 meter. Ved at vælge et bånd der både har hvid og farver, kan der laves en pæn hvid farve og en af de 16.7 mio. farver der kan blandes.

RGBW båndet bruger en 4-i-1 diode, der holder alle 4 farver (rød, grøn, blå og hvid). Med 60 dioder pr. meter er det et bånd der har en høj effekt, med 2226 lumen pr. hanebånd på 2 meter.

Båndene er lagt i en flad ALU profil. Det er gjort for bedre at fjerne varme fra båndende og for at give en større spredning af lyset.

Det hele styres af en LED Driver der er sat foran en strømforsyning. Størrelsen på strømforsyningen afhænger af hvor mange bånd man har siddende på samme driver. Mellem hanebåndene er der et diskret hvidt 4+1 kabel, så en driver kan styre flere led bånd.

Hvordan er det styret?

På Jacobs førstesal er der to rum. Et soveværelse og en stue. Selv om de to rum ikke har døre mellem sig, er belysningen lavet som to rum. Det vil sige at der er en LED driver (styreboks) til hvert rum.

Ser du efter på dette billede, kan du se at der er tændt hvidt lys i soveværelset (bag skorstenen) og der er blåt lys i stuen.

Det hele styres via Philips HUE, hvor der er en HUE Switch kontakt i hvert rum og en bevægelsessensor i stuen.

Bevægesessensoren er rigtig snedig, da den er sat op til kun at gøre noget om natten. Er der behov for at gå nedenunder om natten, tændes der et dæmpet blåt lys på hanebåndene over stuen. Efter kort tid slukkes det så igen – alt sammen automatisk af Philips HUE. Om dagen gør sensoren ikke noget.

Da Philips HUE, i skrivende stund, accepterer vores LED ZigBee Driver, kan det hele kan naturligvis styres af den velkendte Philips HUE App. Har du selv erfaring med Philips HUE, ved du præcis hvordan det virker.

Hvad skal der bruges af materialer?

Herunder finder du de produkter du skal bruge, til at lave en lignende løsning.

Kunne du tænke dig at tale med Jacob om hans løsning, eller har du brug for hjælp til at beregne længder af bånd og størrelse af strømforsyninger, kan du altid kontakte os på telefon 70 230 247 eller ved at skrive til os på [email protected].

Vi anvender cookies til at forbedre din brugeroplevelsen.