UDSALG! 20% PÅ ALT

Hvordan bruger du CRI og farvegengivelse rigtigt, når du køber LED?

LED belysning til familie i køkken | LEDHome.dk

Et af de populære termer, når du skal købe belysning, er det man kalder CRI. Den generelle opfattelse er, jo højre CRI jo bedre lyskilde. Det er også korrekt – men hvor er det vigtigt at have en høj CRI?

Helt forenklet, er CRI en af de standarder man har, der fortæller, hvor høj farvegengivelse lys har. Jo højere CRI jo højere farvegengivelse – sådan stort set. Ikke at forveksle med farvetemperatur – det er noget helt andet.

Men prisen følger med CRI værdien. Jo højere CRI værdi jo dyre er LED lyskilden som oftest. Derfor kan det være godt at fokusere, hvor du placerer den LED belysning med højest CRI.

Maden skal se helt rigtig ud

Et af de steder, hvor du ikke har lyst til, at få et forkert indtryk af farverne, er i dit køkken og når du spiser din mad.

Når du skal tilberede mad og indtage den, er det vigtigt at maden og fødevarerne ser appetitlige og friske ud . Det kan komme til at knibe, når du har belysning med et lavt CRI.

Belysning med lavt CRI resulterer sædvanligvis i, at de røde toner ikke bliver gengivet særlig godt. Din mad vil altså se mere grøn/blå ud i lys med lavt CRI.

Forestil dig nu, at noget af den røde tone forsvinder, når du kikker på dit kød. Tror du så, at det ser friskt ud? Nej vel. Derfor er et af de vigtige steder at have et højt CRI, lige præcis køkkenet og spiseområder. Denne måde at bruge belysning på, kender vi også fra supermarkeder, f.eks. i slagtermontren og i frugt- og grøntafdelingen.

Af andre steder kan nævnes soveværelset. De fleste prøver nyt tøj eller vælger dagens outfit i deres soveværelse. Hvis ikke farvegengivelsen er korrekt, ser tøjets farver forkerte ud.

Stuen må godt være hyggelig

Et højere CRI giver et bedre lys – MEN: Et sted du til gengæld godt kan gå på kompromis med CRI, hvis du vil spare lidt penge, er i stuen.

I stuen må belysningen gerne være lidt hyggelig, og du er også mindre afhængig af om farvegengivelsen er korrekt i dette rum. TV’et sørger selv for, at farverne ser pæne ud.

Andre steder kan være bryggers, værelser eller udendørsbelysning.

Det højre CRI er stadig, at foretrække.

“Jeg går kun på kompromis med CRI der, hvor jeg skal have mulighed for at farveblande. Altså steder, hvor jeg skal bruge farver. Er det et en ren hvid tone, jeg skal bruge, går jeg altid efter højt CRI. Det vil sige over 90.

Når jeg bruger belysning med et lavt CRI, gør jeg det kun, hvis jeg skal spare penge eller for at få farver. ”

Jacob Rasmussen, Lysdesigner

Har man brug for både farver og et højt CRI, kan man eventuelt sætte to LED bånd op ved siden af hinanden:
Et med varm/kold hvid (og højt CRI) og et der kan farveblande.

Få råd fra en uddannet lysdesigner

Er du igang med et større projekt, er du velkommen til at beskrive det for os. Så får du et indspark fra vores professionelle lysdesigner, så du får det bedste resultat.

Vi anvender cookies til at forbedre din brugeroplevelsen.